Butiken

20220617_135724
20220617_102727
20220617_102717
20220617_102401
20220617_102415
20220617_102329
20220617_102247
20220617_102009

Välkommen in till oss på Eko-torget!

Här nedanför finns beskrivningar på de företag och produkter som du hittar hos oss i butiken.


Ekobygg


Pärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård


Byggnadsvårdsbutik, snickeri, fönsterhantverk och timring. Väletablerat snickeri med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Med gedigen kunskap om material och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken och erbjuder tjänster för om- och tillbyggnationer av äldre hus samt även nybyggnationer.

I Eko-torgets butik hittar du bland annat linoljefärger, tjärolja och linojekit.

www.parlansbygg.seMat


Axmar Bruksbod


Brinner för lokalproducerat mathantverk.
I gårdsbutiken hittar du egentillverkade produkter av råvaror från skog och trädgård samt produkter från egen biodling mm.

I Eko-torgets butik hittar du till exempel kryddor, honung, marmelad, sylt, saft och pollen.

www.axmarbruksbod.seHonung från Ockelbo - RB Biodling

Lokalproducerad honung från flitiga bin i Ockelbo.
biodling.ronniebergh.comNordisk Råvara


Vi drivs av övertygelsen att vi ska odla mer av det vi själva äter. Tillsammans med våra odlare tar vi klivet in i en ny svensk matkultur med traditionella och otraditionella grödor odlade på skonsamt sätt i svenska jordar.

Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vi vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.

I Eko-torgets butik kan du hitta ett urval av Nordisk Råvaras Quinoa, linser, bönor och ärtor.

nordiskravara.seOdling


Agriton


Agriton Sverige AB är generalagentur för produkter med certifierat original EM® (Effektiva Mikroorganismer).

Med hjälp av EM® kan vi alla vara med och återställa ekosystemet i jord och vatten, öka immunförsvaret hos djur och människor och ge naturlig näring till alla sorters växter. EM® skapar en hållbar miljö för framtiden.

I Eko-torgets butik hittar du Bokashiströ, Bokashihinkar i olika typer och EM-gödsel.

www.agritonsverige.seLufolk


Philip är smeden som har gjort gaffelhackan som säljs på Eko-torget.

Lufolk | FacebookSvea redskap


Trädgårdsredskap för ogräsbekämpning. Alla redskap är utvecklade för olika ytor och olika typer av jord. Alla trädgårdar är unika och därmed även behovet av trädgårdsredskap. Vi har redskap för det mesta t.ex. grusgångar, rabatter, odlingar och plattfogar. Vi har även olika redskap beroende på om du har hård och/eller lerig jord eller lätt, lucker, sandig och mullig jord. Alla våra produkter är av hög kvalitet och följer vårat motto "Enkelt Effektivt och Ergonomiskt".

I Eko-torgets butik hittar du bland annat handverktyget Lucko, hjulhackan och olika handredskap.

www.svearedskap.seHygien


Ockelbo Bi


Tillverkar och utvecklar hudvårdsprodukter med naturliga ämnen, som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax samt sprider information om bin och växter.

I Eko-torgets butik hittar du olika sorters ringblommesalvor och Lipps cerat.

www.ockelbobi.seResurshushållning


Alternativboden Lyktan


Alternativboden Lyktan säljer ekologiska och lokalproducerade varor. Det är en Fair Trade-butik med rättvisemärkt kaffe, te, choklad, hantverk, leksaker och mycket mera. På Lyktan finns även tidskrifter, böcker och information från medlemsföreningarna. Lyktan drivs av en ideell förening och har som motto ”Solidaritet, Resursbevarande och Självtillit”. Lyktan är också en mötesplats för alla med intresse för en rättvis värld, miljö- och klimatfrågor. 

I Eko-torgets butik finns leksaker och andra barnprodukter från Lyktan. 

Alternativboden Lyktan | FacebookLilla Ei


Lilla Ei erbjuder ekologiska och giftfria leksaker, kroppsartiklar och hushållsartiklar. Lilla Ei har en webbshop och en fysisk butik i Sandviken, där det även går att köpa secondhandkläder. I Eko-torgets butik hittar du bland annat tvålar, kokosskrubbare och diskborstar från Lilla Ei.

lillaei.seReMade by Sara Forsberg 


Välkommen till det lilla klimatsmarta skrädderiet med inriktning på återbruk. Hos oss får gamla textilier nytt liv och blir till färgglad återbruksdesign med hållbarhet i fokus. I skrädderiet tar vi hand om och lagar alla sorters textilier. Vi lagar allt ifrån trasiga jeans till ändring av brud och bal. Retrobarnvagnar får en andra chans och vi klär om din vagn på beställning samt tillverkar olika tillbehör till både nya och gamla barnvagnar. Ateljén hittar du i Falun.

På Eko-torget i sommar hittar ni mina klimatsmarta produkter. Bland annat bivaxdukar, rengöringspads och gosedjur.

remadebysara.comNaturskyddsföreningen Gävleborg


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljö och naturvårdsorganisation med över 220 000 medlemmar. Naturintresse och miljöfrågor är det som är viktigt, engagerar och förenar oss. Naturskyddsföreningen sprider kunskap, kartlägger miljöhot, presenterar lösningar samt påverkar politiker och allmänhet. Länsförbundet i Gävleborg jobbar med bland annat vatten, skog, energi och viltvård. Länsförbundet stöttar även de fjorton lokala kretsarna (föreningarna) i deras aktiva arbete för hållbarhet och svensk natur.

I Eko-torgets butik hittar du ett urval av böcker från Naturskyddsföreningen.

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.seTidningen Åter


Åter är en tidning om självhushållning. I tidningen finns praktiska artiklar om odling och djurhållning till husbehov, ekologiskt boende och byggande, hantverk mm. Åter startade 1998 och har idag en upplaga på 7800 ex. Åter tar ingen politisk eller religiös ställning utan vill bara sprida nödvändig kunskap och inspiration för ett mer självförsörjande liv. Åter kommer ut fyra gånger per år, i mitten av februari, maj, augusti och november.

I Eko-torgets butik hittar du utvalda lösnummer av tidningen.

Om tidningen Åter - Alternativs butik (www.alternativ.nu/butik/info/om-ater)