Evenemang och aktiviteter 2023

Slåtterdag på Wij Trädgårdar och Pålsgården

Fredag 18 augusti 2023

 

Välkommen till en dag då vi hyllar slåttern och den biologiska mångfalden!

Tillsammans slår vi ängen på Pålsgården med lie. Vi samlar ihop höet som läggs på hässjor enligt gammal tradition och avslutar med slåttergille.

 

I Ateljén på Wij trädgårdar

10-10:45 Lage Bergström berättar om biologisk mångfald. 

 

Vid Eko-torget

11:00-11:45 Lieslipning och visning av räfsor. Visning och prova på slipning av liar vid elektrisk och tramp-/vevslipsten. Ta gärna med din egen lie.

                                                                                                          

11:45-13.15  Paus för lunch. Ta med dig en egen picknickkorg till Pålsgården, besök restaurang Ekbacken eller Eko-fiket.

 

På Pålsgården

13:15-16:30 Slåtter och hässjning.  Traditionsenlig slåtter där vi hjälps åt att slå med lie och hässja hö vid Pålsgården. Demonstration och prova på att slå med olika liar, räfsor och hässja, aktiviteten leds av Naturskyddsföreningen.

 

16:30 Slåttergille på Pålsgården. Fika finns att köpa. Göran och Erling spontanspelar instrumental musik. Vill du också vara med och spela så ta gärna med dig ditt instrument.

 

Programmet och karta för dagen finns på wij.se

 

Anmälan: Arrangemanget är kostnadsfritt men anmäl dig gärna till utbildning@wij.se


Vid frågor om evenemanget kontakta utbildning@wij.se

 

Slåtterdagen arrangeras i samverkan mellan: Naturskyddsföreningen Gävleborg, Naturskyddsföreningen Ockelbo, Eko-torget, Ockelbo Hembygdsförening, Studiefrämjandet och Utbildningscenter Wij trädgårdar


Evenemanget är en del i projektet Utbildningscenter Wij Trädgårdar som finansieras av Leader Gästrikebygden samt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.Slipliekurs med Mattias Helje

Lördag 19 augusti 2023 

 

Ta med din egen sliplie på kurs, få hjälp att anpassa den till dig, lär dig att slipa och bryna den och lyssna till när Mattias Helje, liesmeden från Lima i Dalarna, berättar om liens historia och att smida liar.

 

Få hjälp att anpassa din lie till att passa just dig, Det finns verktyg på plats för att göra justeringar och jordläggning.

 

Lär dig slipa och bryna din lie. Här finns flera olika sorters slipstenar och brynen att testa.

 

Mattias håller föredrag om lien, liesmidet och dess historia och vi pratar också om olika typer av liar.


Mattias Helje är en av få liesmeder i Sverige, ta chansen att lära dig mer och få din lie att passa dig! 

 

När: Lördagen 19 augusti 2023, kl 9-16 med paus för lunch kl 12-13. Ta med egen lunchkorg, besök Ekbacken Restaurang eller Eko-fiket.

Var: Bakom Röda längan, Wij Trädgårdar, Ockelbo

Pris: 800 kr, max 15 deltagare

Biljetter köps via tickster.com


Karta för samlingsplats finns på wij.se

 

Vid frågor om evenemanget kontakta utbildning@wij.se

 

Evenemanget är en del i projektet Utbildningscenter Wij Trädgårdar som finansieras av Leader Gästrikebygden samt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.Återbrukskalaset

Lördag 26 augusti 2023

 

Välkommen till en heldag med återbruk och rekreativitet!

Vid Eko-torget kl 11 - 16
Träffa hantverkare:
Ulla Forsberg – textilt hantverk, bland annat väskor tillverkade av gardiner
Ockelbo Design – textilt hantverk med historiska mönster från Ockelbo
Olov Stadell – tillverkar lampor av återbrukat material

Gästrike Återvinnares monter om Närsorterat/Fastighetsnära insamling.
Tillverka bivaxdukar med Marie Lindbäck.

Besök Söderströms smide och design i smedjan i Wij Valsverk och Turbin konsthantverk som bland annat har återbruksprodukter.


Kl 12 - 13.30 Eko-bygg – på Eko-torget, utställare från Pärlans Bygghantverk och Barrolin Byggnadsvård finns på plats och visar på återbruk av fönster och dörrar. Möjlighet till rådgivning och diskussion om tekniker material mm.Även viss försäljning av mterial för fönsterrenovering mm kommer att finnas på plats.
Storrönningens hantverk AB berättar om sitt företag och ett nyligen återbruksbyggt växthus.


Kl 12.30-13.30 (ca-tider) Utbildningscenter Wij Trädgårdar med konceptet ”Mätt påen plätt” visar köksträdgårdsodlingen vid Tiny houset och pratar om hur skörden kan tas tillvara på bästa sätt. Samtidigt visas Tiny houset (direkt efter Yngve Gunnarssons föredrag i Ateljén, se nedan.).


Kl 13 - 15 Rekreativ verkstad för barn tillsammans med Erik Engkvist från Grobo bygghantverk.

I Ateljén

Kl 11.30 Per Lesse från Ekoverken: Vad är hållbart byggande?
Ett filosofiskt föredrag om vad hållbart byggande är. Hur gör branschen för att bygga hållbart och hur tänker Ekoverken om detta? Kostnadsfritt.

Kl 12 Tiny house och lerhusbygge Yngve Gunnarsson berättar om de projekt som byggt både ett Tiny house på Wij Trädgårdar och ett lerhus vid koloniträdgårdarna i Ockelbo. Kostnadsfritt.
Kl 14-15 Föredrag med Erika Åberg “Återbruk i trädgården – inspiration till växthus, orangerier och lite till!” Kostnad: 200 kr. Biljetter köps via tickster.com

I Wij Valsverk
Kl 16 - 17 Dansworkshop: prova på att dansa slängpolska Annelie Engkvist leder dansworkshopen, spelar gör Kristoffer, Daniel och Willy. Kostnadsfritt.
Kl 19 Danskväll med Kristoffer Petersson, Daniel Hedman och Willy Wesström Juhlin Trion inleder danskvällen, därefter dans till spellista. Kostnad: 100 kr (Swish).

Vid frågor om evenemanget kontakta utbildning@wij.se

Evenemanget sker i samverkan med ICA Ugglebo,Gästrike Återvinnare, Gästriklands hemslöjdsförening, Turbin konsthantverk, Eko-torget, m.fl.

Evenemanget är en del i projektet Utbildningscenter Wij Trädgårdar som finansieras av Leader Gästrikebygden samt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.Slow flowersmed Emily Bratt, ”En annan slags trädgård”
31 augusti, em-kväll.
Vackra buketter året runt, med hållbara blommor i säsong, vad innebär det egentligen? Kvällsföreläsning med demonstration.
I Ateljén på Wij Trädgårdar.
Mer info kommer.Pilgrimshelg, föredrag och vandring med Hans-Erik Lindström, 15-16 september, start fredag kl 18 - avslut lördag ca kl 17

I samverkan med Ockelbo Kristna Råd.

Föredrag under fredagen och vandring under lördagen. 

Mer info kommer. Svamp, 23 september
I samverkan med SNF Ockelbo.
Föreläsning - Mykorrhiza med Håkan Wallander. I Ateljén på Wij Trädgårdar. Olika workshops med svamptema.
Med svamptema i restaurangen.
Mer info kommer.”Mätt på en plätt”- Odling som näringsrik livsstil.

3 november

I samverkan med ABF. I Röda längan på Wij Trädgårdar.
Mer info kommer.Hyggesfritt Skogsbruk
I samverkan med SNF Ockelbo. Föredrag och panelsamtal på Wij Trägårdar.
Utflykt i närområdet.
Mer info kommer.