Expo 2023

20220608_170154
20220617_100524
20220617_102009
20220617_100746
Olors slöjd
20220610_122810
20220617_142143
Lägg ner alla plågsamma tillväxtförsök
Av jord

Ekotorgets expo 2023 fokuserar på ekobygg, odling och utbildning. Här nedanför finns korta presentationer av företagen och länkar till dem om du vill veta mer.

Alnarp Cleanwater Technology – miljöanpassad avloppsrening

ACT konstruerar bioreningsverk för enskilda avlopp som erbjuder en stabil rening på naturligt sätt. I ett till tre steg – beroende på kommunens krav – renas avloppsvattnet med hjälp av mikroorganismer och växter. Utöver att ta hand om de ämnen som det finns reningskrav på i dagsläget så renar bioreningsverket även läkemedelsrester.

www.alnarpcleanwater.se

 


Av Jord

Med naturliga råvaror av högsta kvalitet som svensk linolja, ekologiska ägg, giftfria
jord- och mineralpigment och vatten framställs en vacker och hållbar äggoljetempera. Det är en målarfärg som använts i århundraden på allt från snickerier, väggar och tak till konst och dekorationsmåleri. Av jord AB erbjuder produkter för både nybörjare och gör-det-själv-proffs, allt från färgmixen Färg i påse, som enkelt blandas till en färdig äggoljetempera, till rena pigment för färgblandning från grunden.

avjord.seEcoCocon

EcoCocon vill skapa byggnader i förnybara material som håller i årtionden innan de tryggt kan återbördas till naturen. Målet är att skapa energieffektiva och hälsosamma byggnader. Företaget har utvecklat ett system med halmbaserade byggmoduler. Panelerna består till 89 procent av halm och 10 procent av trä. Eftersom skogarna spelar en betydande roll för att skydda klimatet är panelerna designade med så lite trä som möjligt – bara tillräckligt för att systemet ska vara bärande.

ecococon.eu/seEkoverken

Ekoverken är ett konsultföretag med gedigen kunskap om miljö och hållbart
byggande. De ritar och projekterar villor och fritidshus som stödjer en ekologisk och hållbar livsstil. Tillsammans med kunniga byggpartners levererar Ekoverken hus där de ekologiska värdena respekteras och där du som kund kan känna dig trygg i att du gjort ett bättre val för miljön. Ekoverkens grundare har djupa rötter i miljörörelsen och därmed ett ekologiskt perspektiv. De arbetar tillsammans med byggfirmor som vill ställa om och låta sin verksamhet genomsyras av miljö, hälsa och rättvisa.

ekoverken.seGjordNära– växthus för nordiskt klimat

Gjordnära tillhandhåller tunnelväxthus som tillverkats för att klara ett tufft nordiskt klimat. Växthusen finns i storlekar mellan 2 och 136 kvadratmeter. De har också ett brett utbud av redskap, odlingsutrustning, i synnerhet bevattningssystem som sparar vatten.

tunnelvaxthus.seHunton

Hunton framställer och säljer träfiberisolering – både i form av skivor och lösull - som tillverkas av flis från norsk granskog. Träfiberisolering håller huset varmt, minskar buller både mellan rum och våningsplan, samtidigt som den tar hänsyn till miljön. Den bidrar till en ”andningsbar” konstruktion och är behaglig att arbeta med. Träfiberns naturliga egenskaper minskar luftrörelser i isolering och ger god tätning runt fönster och reglar. Du uppnår en stabilare inomhustemperatur, sommar som vinter.

hunton.seLeax Bygg– integrerade solceller 

Leax Bygg är ett byggföretag med säte i Hälsingland som gör nybyggnationer,
renoveringar och solcellstak. De säljer och installerar det integrerade solcellstaket
som visas här på Ekotorget. Det är inbyggda solceller som ser ut som ett vanligt
plåttak och ersätter traditionella takpannor eller takplåtar. Soltaket kombinerar
klassisk nordisk design med modern solcellsteknik. Soltaket genererar grön energi till ditt hem i över 30 år, solcellsplåten till taket har en livslängd på över 50 år.

www.leaxbygg.se        www.roofitsolarMHM Sverige– limfria massivträväggar

De massiva träväggarna består bara av trä, helt utan lim eller andra kemikalier. De är lika solida och dimensionsstabila som murade väggar, men samtidigt torra, varma, ekologiska och de lagrar koldioxid under hela sin livslängd. Massivträväggen har ett högt isoleringsvärde, den skapar ett behagligt inomhusklimat och utjämnar temperaturväxlingar. MHM uppfyller även alla krav på brandskydd, luftfuktighet, ljud och termiskt skydd.

mhmsverige.se
Naturskyddsföreningen Gävleborg

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljö och naturvårdsorganisation med över 200 000 medlemmar. Naturintresse och miljöfrågor är det som är viktigt, engagerar och förenar oss. Naturskyddsföreningen sprider kunskap, kartlägger miljöhot, presenterar lösningar samt påverkar politiker och allmänhet. Länsförbundet i Gävleborg jobbar med bland annat ängar, vatten, skog, energi och viltvård. Länsförbundet stöttar även delokala kretsarna (föreningarna) i deras aktiva arbete för hållbarhet och svensk natur.

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.se
Odlings PT– få en egen odlingstränare

Privatpersoner i Ockelbo, Sandviken och Hofors kan få hjälp att lära sig odla mer
ätbart hemma. De får hembesök och personlig hjälp av en Odlings-PT (personliga
tränare inom odling) med att komma igång. Projektet Odlings-PT syftar till att bidra till ett hållbart samhälle genom ökad odling. Deltagarna får lära sig allt från försådd till skörd och förvaring. Projektet drivs av Studiefrämjandet Mitt i samverkan med Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) och finansieras av Leader Gästrikebygden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

studieframjandet.se/odlings-pt
Ottosson färgmakeri

Traditionell linoljefärg är en ren naturprodukt som bara innehåller pigment och linolja, till skillnad från moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger som till stor del är restprodukter från den petrokemiska industrin.
Oljan som Ottossons använder i sina färger pressas från linfrön som odlas på den
skånska slätten. Den svenska linolja är unik genom sina höga halter av linolensyra och linolsyra. Halterna ligger på omkring 80 procent, att jämföra med lin som odlas i Sydeuropa som har en halt på cirka 30 procent. Den höga fettsyresammansättningen gör att linoljefärgen får en starkare yta.

ottossonfarg.comPärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård

Ett väletablerat snickeri i Ockelbo med specialistkompetens inom underhåll och
restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, särskilt fönsterhantverk och
timring. Med gedigen kunskap ommaterial och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken erbjuds tjänster för om- ochtillbyggnationer av äldre hus och även nybyggnationer. Till verksamheten hör även en byggnadsvårdsbutik.

www.parlansbygg.seSeparett

Vatten- och avloppsfria toalettlösningar. 

På Eko-torget expo kan du titta närmare på de urinseparerande lösningarna Villa och Tiny.

separett.comSesam

Sesam är en ideell förening för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Föreningen verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln.Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner.

foreningensesam.seStorrönningens hantverk AB

Storrönningens hantverk AB är ett nystartat företag i Ockelbo med inriktning på fin-och specialsnickeri. Jonas Willems som leder företaget har en mångårig bakgrund som båtbyggare och inredningssnickare. Han har ambitionen att arbeta så miljömässigt hållbart som möjligt.
hantverkare.willems@gmail.com 


Tuna trailer

Tillverkar helsvetsade ramkonstruktioner, säkerställer hög hållfasthet och trygga transporter för dig och din last. Båttrailers och chassin till Tiny-house samt nyckelfärdiga Tiny-house (RottisVillan | Facebook)

Eko-torgets Tiny-house är byggt på ett chassi från Tuna trailer.

Tinyhouse | tunatrailer.se
Utbildningscenter Wij Trädgårdar

Ett centrum för kunskap på vägen till ett hållbart liv och samhälle för alla.


Erbjuder utbildningar inom ämnesområdena:

* Hållbara odlingsmetoder, livsmedelskedjor och måltidsupplevelser
* Hållbart byggande, energismarta lösningar och livsfrämjande miljöer
* Hälsa, kost och hållbar livsstil
* Där människa möter miljö: resiliens, samverkanssystem och socialekologiska innovationer

www.wij.se