Expo 2024

IMG_3173
IMG_3197
IMG_3175
IMG_3146
IMG_3174
IMG_3194
IMG_3193
IMG_3190
IMG_3189
IMG_3179
IMG_3178
IMG_3183

Ekotorgets expo 2024 fokuserar på ekobygg, trädgård, utbildning och lokala matproducenter. Här nedanför finns korta presentationer av utställarna och länkar till dem om du vill veta mer.Ekoverken

Ekoverken är ett konsultföretag med gedigen kunskap om miljö och hållbart
byggande. De ritar och projekterar villor och fritidshus som stödjer en ekologisk och hållbar livsstil. Tillsammans med kunniga byggpartners levererar Ekoverken hus där de ekologiska värdena respekteras och där du som kund kan känna dig trygg i att du gjort ett bättre val för miljön. Ekoverkens grundare har djupa rötter i miljörörelsen och därmed ett ekologiskt perspektiv. De arbetar tillsammans med byggfirmor som vill ställa om och låta sin verksamhet genomsyras av miljö, hälsa och rättvisa.

ekoverken.se
GjordNära– växthus för nordiskt klimat

Gjordnära tillhandhåller tunnelväxthus som tillverkats för att klara ett tufft nordiskt klimat. Växthusen finns i storlekar mellan 2 och 136 kvadratmeter. De har också ett brett utbud av redskap, odlingsutrustning, i synnerhet bevattningssystem som sparar vatten.

tunnelvaxthus.se
MHM Sverige– limfria massivträväggar

De massiva träväggarna består bara av trä, helt utan lim eller andra kemikalier. De är lika solida och dimensionsstabila som murade väggar, men samtidigt torra, varma, ekologiska och de lagrar koldioxid under hela sin livslängd. Massivträväggen har ett högt isoleringsvärde, den skapar ett behagligt inomhusklimat och utjämnar temperaturväxlingar. MHM uppfyller även alla krav på brandskydd, luftfuktighet, ljud och termiskt skydd.

mhmsverige.se
Ockelbo bi

Ockelbo Bi är ett familjeföretag och startade 2013. Vi tillverkar hudvårdsprodukter med naturliga ingredienser som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax. Vi använder så få ingredienser som möjligt i produkterna och arbetar för att öka andelen lokalproducerade ingredienser. Oljorna som används är ekologiska och kallpressade för högsta kvalitet. Ockelbo Bi håller också föredrag om bin och biodling samt har kurser/workshops i hur man själv tillverkar hudvårdsprodukter. Sedan våren 2018 säljer företaget sina produkter genom återförsäljare.

https://ockelbobi.se/
Ovolin

Ovolin tillverkar färdig äggoljetempera, en sund miljöriktig färg som kan förmedla både glädje, inspiration och ett stycke kulturhistoria. Den bryts till alla tänkbara kulörer på plats med äkta pigment på traditionellt vis. Ovolin är också en komplett byggnadsvårdsbutik med traditionella hållbara material så som linoljefärg, färgpigment, beslag, tjäror, oljor, linoljesåpa och en mängd personliginredning. En större del med återbrukat byggnadsvårdsmaterial är under uppbyggnad vid butiken i Örebro. Allt finns även på webbutiken https://ovolin.se/
Plockhugget

Plockhugget har utvecklat en möjlighet för trä- och byggföretag samt privatpersoner att stödja regenerativt och hållbart skogsbruk. Detta är möjligt genom köp av virke med certifikat för hyggesfri trävara.


”Minst 97% av skogsbruket i Sverige leder till kalhyggen. Sedan 1950-talet har kalhyggesbruket omvandlat stora arealer biologiskt rika skogar till planteringar av gran och tall med förhållandevis låg biologisk mångfald. Det finns så många fördelar med att en större andel av svensk skogsmark brukas med regenerativa skogsbruksmetoder. Plockhugget har därför utarbetat ett certifikatsystem som baseras på en skogsbruksstandard som inkluderar olika hyggesfria former. Vi förordar dock framför allt det sätt som kallas Naturnära skogsbruk där skogsägaren avverkar färre men större träd och anpassar uttagen utifrån lokala förutsättningar så att naturen kan sköta återväxten.”

https://plockhugget.se/ 

Sand & Björk

Ditt hemmakontor bör vara en oas av produktivitet och stil. Vår missionär att höja din upplevelse att arbeta hemifrån. Våra möbler handlar inte bara om stil; det är en sömlös blandning av estetik och ergonomi. Vi kallar vår unika estetik "casual formal", vilket innebär att våra produkter fungerar som aktiva arbetspartners under kontorstid och smälter sömlöst in i ditt hem när arbetsdagen är över.

På Eko-torget finns skrivbordet Pop. Pop är mer än bara ett skrivbord; det är en investering i din hälsa och produktivitet. Designat för att främja dynamiska arbetspositioner, erbjuder Pop en smidig övergång mellan att sitta och stå utan att behöva kompromissa med stil eller plats. 

Tillverkat med omsorg i de småländska skogarna, bär Pop stolt på sig en svensk stämpel av kvalitet och hållbarhet. Byggt av förnybara material som björk, björkplywood och linoleum, är det inte bara ett praktiskt skrivbord, utan också ett miljövänlig val.

https://sandochbjork.com/
Slåttergubben

Jan Wester driver gårdsbutik och webbförsäljning av ekologisk fågelfrön, frömatare, bladhackor, liar och mycket mer som vi kan hjälpa oss att öka den biologiska mångfalden. Slåttergubben håller även kurser runt om i landet där du kan lära att slå med lie och hålla den vass. 17 juli på Wij Trädgårdar !

”På Slåttergubben brinner vi för biologisk mångfald. För oss är det viktigt att vår verksamhet har en positiv påverkan - för oss människor men också för alla andra varelser som vi delar vår planet med. Fåglarna, skalbaggarna, igelkottarna och bina. I våra egna trädgårdar, men också på de fält där våra produkter odlas.”

https://www.slattergubben.se/hem
Storrönningens hantverk AB

Storrönningens hantverk AB är ett nystartat företag i Ockelbo med inriktning på fin-och specialsnickeri. Jonas Willems som leder företaget har en mångårig bakgrund som båtbyggare och inredningssnickare. Han har ambitionen att arbeta så miljömässigt hållbart som möjligt.
hantverkare.willems@gmail.com 
Svensk Kolinlagring

Svensk kolinlagring erbjuder en marknadslösning för kolinlagring för jordbrukare och investerare.

"Det finns för mycket kol i luften och för lite kol i marken. Genom att sammanföra företag och verksamheter som vill betala för kolinlagring med jordbrukare som vill ägna sig åt kolinlagrande och jordförbättrande åtgärder ser vi till att jordbruket blir en kolsänka. Våra paket är framtagna för att passa olika aktörer och alla bidrar till kolinlagring och till en både snabb och långsiktig omställning av jordbruket."

https://svenskkolinlagring.se/Termoträ träfiberisolering

Termoträ träfiberisolering är en utvecklad isoleringsprodukt utifrån gamla tidens träfiberisoleringar i form av kutterspån eller sågspånsisoleringar. Produktutvecklingen har pågått under flera år till de kvalitetssäkrade produkterna vi har idag. Termoträ Original och Termoträ Fire Protect. De tillverkas av gran och tallfibrer i lösullsform för den goda utfyllnaden i konstruktionerna som är så viktig för att uppnå en optimal isoleringseffekt. Båda varianterna har ett lambdavärde på 0,038 och en CO2påverkan med 0,137 kg CO2ekv/kg.

Termoträ FIre Protect har materialegenskapen brandklass D och ingår som isolering i brandtypgodkännandet 16 56 03. För isolering av hus byggda i trästommar av KL-trä , Masonite I-balk och vanliga träkonstruktionsreglar. Båda produkterna isolerar lika bra fuktigt som torrt upp t.o.m. 20 % fuktinnehåll. Normalt fuktinnehåll är 8-11 % över året i t.ex. väggarna utförda med s.k. ångbroms.

https://www.termotra.se/
Utbildningscenter Wij Trädgårdar

Ett centrum för kunskap på vägen till ett hållbart liv och samhälle för alla.


Erbjuder utbildningar inom ämnesområdena:

* Hållbara odlingsmetoder, livsmedelskedjor och måltidsupplevelser
* Hållbart byggande, energismarta lösningar och livsfrämjande miljöer
* Hälsa, kost och hållbar livsstil
* Där människa möter miljö: resiliens, samverkanssystem och socialekologiska innovationer

www.wij.se

Lokala mathantverkare, odlare och uppfödare


Böle Grönsaker i Ockelbo

- odling och försäljning av ekologiska grönsaker

Böle Grönsaker i Ockelbo drivs av Ram Sen Thakuri. På familjens gård i Ockelbo odlas ett stort antal grönsaker på friland, utomhus på åkermark. En del av grönsakerna förodlas i ett litet växthus på gården, andra frösås direkt utomhus.

Odlingen är ekologisk och KRAV-certifierad. Det innebär bland annat att alla grönsaker är odlade helt utan gifter och konstgödsel.

Du som bor eller på annat sätt kan ta emot din leverans på en fast adress i centrala delarna av Ockelbo, Sandviken, Gävle och Hamrånge kan beställa prenumeration av nyskördade och ekologiska grönsaker,odlade nära dig! Välj mellan att få dem levererade hem eller att själv hämta dem på  odlingen i Böle.

https://www.bolegronsaker.se/Ockelbojordgubbar

Ingemar Hammarlund driver KRAV-märkt jordgubbsodling i Sunnanåsbo med försäljning och självplock. Livsmedelsverkets årliga stickprovskontroll av konventionellt odlade jordgubbar hittas ofta rester av flera olika bekämpningsmedel . Även om halterna är låga menar forskare att blandningar av flera ämnen i låga halter kan ge skadliga effekter. Ekologiska jordgubbar innehåller mer antioxidanter som hämmar cancercellers tillväxt . I ekologiska odlingar finns dessutom fler bin och pollinerande insekter, och det ger rikligare pollinering och därmed större och jämnare bär.

https://www.facebook.com/Ockelbojordgubbar/
Ockelbo kyckling

Ett familjeföretag som föder upp kycklingar i generösa utrymmen med rejäl golvyta att gå och sprätta på. När det blir dax för slakt, transporteras kycklingarna endast över gårdsplanen till gårdens slakteri, därmed blir stressen minimal för djuren. Genom att kycklingarna har större ytor att röra sig på och slaktas senare än de traditionellt uppfödda, blir det gladare och friskare kycklingar, som i sin tur ger ett mycket välsmakande kött. I gårdsbutiken säljs färska och förädlade produkter av kyckling.

www.ockelbokyckling.se
Jädraås Surdegsbageri

Vi som startat och driver surdegsbageriet och café i Jädraås är Eva och Lars Nordlund. I lokalen där vi också startade vårt bryggeri, Jädraöl. Ett i raden av flera spännande projekt. Alla våra projekt har varit roliga men bageriet är både roligt, spännande och ger oss möjlighet att få skapa en mötesplats för människor som kommer till Jädraås. Själva bakandet är dessutom en sensuell upplevelse av degens förvandling från mjöl och vatten till färdigt bröd.

https://surdegsbageriet.com/surdegen/