Om Eko-torget

20180714_154915 (1)
eko logga
kläder o stol
20200828_141518
rustabo
butik
butik 2
IMG_1951
IMG-2026
ev9
ev2
expo 19 kl
IMG_1368
nf monter
IMG-2027
IMG_1345

På Eko-torget visar vi produkter som hjälper oss att leva mer miljövänligt!

 

Det finns ett spännande utbud av miljösmarta saker, allt från lokalproducerat mathantverk till biologisk avloppsrening, leksaker, byggprodukter, kläder, verktyg med mera, av företag och organisationer med miljöprofil.

En del finns till direkt försäljning och annat att titta på och kanske beställa. Läs mer om syfte och urval nedan.

 

Granne med Eko-torget i den gamla tröskladan vid Wij- dammen finns Turbin konsthantverk med Eko-fiket. 


Vill ditt företag eller din organisation visa upp sig i Eko-torget nästa sommar? Eller har du produkter som kan passa i våra butikshyllor? Kontakta info@eko-torget.nu


Projektet att starta Eko-torget, med stöd av Leader  Gästrikebygden och EUs jordbruksfond för landsbygdsutveckling avslutas under oktober 2021. Läs en kort summering här!


Eko -torget lever vidare nu på egna ben!

Eko-torgets syften:


  • att inspirera en bred allmänhet till att göra så bra miljöval som möjligt i vardagen
  • att vara en kontaktyta för företag och initiativ som vill nå ut med produkter, tjänster och kunskaper som gagnar miljö och hållbarhet.Kriterier för urval av aktörer och produkter på torget


De varor och tjänster som visas på Eko-torget är utvalda för att, på ett begränsat utrymme, ge alla besökare möjlighet att hitta något som är intressant, lärorikt och inspirerande. Därför vill vi visa en stor bredd av produkter som mathantverk, kläder, skor, byggprodukter, energilösningar, hygienprodukter, leksaker, redskap med mera. Men vi vill även tipsa om hur och vad vi kan göra själva för att spara på ändliga resurser.


Att välja ut produkter och tjänster som ska representera ett så bra miljöval som möjligt är naturligtvis en grannlaga uppgift. Vad som är bra, bättre eller bästa miljöval kan variera beroende på vad vi väljer att lägga mest fokus på; dvs. om det är på klimatfrågan, biologisk mångfald, övergödning eller något helt annat.


Vi är ödmjuka inför komplexiteten i frågan och vi är också öppna för att det finns både produkter och företag som kan prestera bättre än de som finns på Eko-torget. Vi välkomnar därför återkoppling, tips och förslag.


I vårt urval av produkter och tjänster prioriterar vi sådana som lever upp till oberoende miljömärkningar som Bra Miljöval, Svanen och KRAV (för livsmedel). Dessa märkningar ställer specifika krav på produkterna och deras innehåll som är relaterade till miljö och hälsa.


Alla produkter och tjänster som visas på Eko-torget är dock inte miljömärkta. Vi har gjort undantag för bland annat små och/eller nystartade företag, liksom för lokala företag som i stort sett lever upp till kriterierna för miljömärkning men som av olika skäl inte har gått hela vägen till certifiering.


Ett grundläggande kriterium vid urvalet av aktörer som finns på Eko-torget är att de med sin närvaro kan visa och inspirera alla besökare till att göra ett bättre miljöval och nå en mer hållbar livsstil.