I butiken 2020Alternativboden Lyktan


Alternativboden Lyktan säljer ekologiska och lokalproducerade varor. Det är en Fair Trade-butik med rättvisemärkt kaffe, te, choklad, hantverk, leksaker och mycket mera. På Lyktan finns även tidskrifter, böcker och information från medlemsföreningarna. Lyktan drivs av en ideell förening och har som motto ”Solidaritet, Resursbevarande och Självtillit”. Lyktan är också en mötesplats för alla med intresse för en rättvis värld, miljö- och klimatfrågor. 

I Eko-torgets butik finns leksaker från Lyktan. 

Alternativboden Lyktan | Facebook


Agriton


Agriton Sverige AB är den enda agenturen i Sverige för original EM® produkter som producerats enligt EMRO-standarder. EM-produkter finns för jord, vatten, växter, djur och människor. Produkterna syftar till att förbättra de kemiska, fysiska och biologiska aspekterna i kretsloppet för jord-vatten-växt-djur-gödsel och i mikrobiomet hos människor. 

I Eko-torgets butik hittar du Bokashi strö, Bokashi startkit och Microferm (Aktiv EM).

www.agritonsverige.seAxmar Bruksbod


Brinner för lokalproducerat mathantverk.
I gårdsbutiken hittar du egentillverkade produkter av råvaror från skog och trädgård samt produkter från egen biodling mm.

I Eko-torgets butik hittar du till exempel honung, sylt, kryddblandningar, vinäger, saft och grillolja.

www.axmarbruksbod.seEcofungi


Ecofungi producerar och säljer mycel och ekologiska svampodlingar av hög kvalitet.

Ecofungi erbjuder träpluggar koloniserade med svampmycel som du kan använda för att starta upp en utomhusodling där svampen får växa fram naturligt på stockar och stubbar.

I Eko-torgets butik hittar du utvalda svamppluggar för att odla på stock och presentförpackningar. 

ecofungi.seEco Grow


Eco Grow är en småskalig fröfirma från Skåne som säljer ekologiska fröer online med ett stort fokus på hållbarhet. Att endast tillhandahålla ekologiska fröer där användandet av kemikalier vid odlingen har minimerats är ett medvetet val. De strävar mot en hållbar utveckling och vill ta vara på jordens resurser, av denna anledning är samtliga av fröerna KRAV-certifierade och fröpåsarna gjorda av återvunnet material. Med en unik design på fröpåsarna och fröer som är anpassade för nordiskt klimat, erbjuds en odlingsupplevelse samtidigt som jordens resurser värnas.

I Eko-torgets butik hittar du ett antal olika utvalda fröpåsar.

www.ecogrow.nuGlada Gården


Glada Gården är en liten gård utanför Ockelbo. Vi föder upp grisar och får till slakt på ett sätt som är så djurvänligt och naturligt som möjligt. Vi har djur av gamla Svenska lantraser som får vara ute året om. Du kan beställa halva grisar, slaktad och styckad på en lite lokalt slakteri. Då får du kotletter, karré, filé, skinka, bog, lägg och färs. Ta kontakt med oss för att boka! Vi säljer också vakuumpakkade delar på gården. Ring först om du vill komma förbi.

I Eko-torgets butik hittar du fårskinnsfällar från Glada Gården. 

http://gladagarden.se Linneas Naturprodukter


Naturprodukter med så enkla ingredienser som möjligt, svenska råvaror och ekologiska ingredienser där det är möjligt.

Linnéas impregneringsmedel, IMPVAX®, 100% nedbrytbart, ofarligt för din hälsa, skapat för textil, ett hållbart alternativ som verkligen tar ansvar för vår omvärld. Impvax består av bara tre ingredienser: svanen-märkt stearin, bivax från Sverige och avslemmad rå linolja från Skåne.

I Eko-torgets butik hittar du IMPVAX.

www.linneasnaturprodukter.seNordFrö


NordFrö erbjuder fröer som är odlade i Sverige i småskaliga hantverksmässiga odlingar med miljövänliga metoder som inte bara skonar utan också stöttar och samspelar med insekter och mikroliv. I fröodlingarna använder de sig bland annat av täckodling och samodling och vill inte vara beroende av fossila bränslen i produktionen. Fröerna har i dagsläget inte någon ekologisk certifiering, för att det tar tid att ställa om jordbruk och är kostsamt att certifiera. Men företaget arbetar enbart med odlare som redan har fattat vitsen med att odla utan gifter och handelsgödsel, som använder sig av regenerativa principer (dvs. sånt som gör att odlingen i sig har en positiv miljöeffekt) och som vill och kan hantera odlingen som ett hantverk. Så de vågar ändå påstå att fröerna är några av de mest planetvänliga på marknaden. De ser också att en mer omfattande och decentraliserad produktion av fröer i vårt land skulle göra vår livsmedelsförsörjning mindre sårbar och förbättra möjligheten att bygga upp teoretisk och praktisk kunskap om långsiktigt hållbar fröodling. Tillsammans odlar vi framtiden!

I Eko-torgets butik hittar du ett antal olika utvalda fröpåsar.

nordfro.seNordisk Råvara


Vi drivs av övertygelsen att vi ska odla mer av det vi själva äter. Tillsammans med våra odlare tar vi klivet in i en ny svensk matkultur med traditionella och otraditionella grödor odlade på skonsamt sätt i svenska jordar.

Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vi vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.

I Eko-torgets butik kan du hitta ett urval av Nordisk Råvaras Quinoa, linser och ärtor.

nordiskravara.seOckelbo Bi


Tillverkar och utvecklar hudvårdsprodukter med naturliga ämnen, som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax samt sprider information om bin och växter.

I Eko-torgets butik hittar du Ringblommesalvor och Lipps, cerat.

www.ockelbobi.sePärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård


Byggnadsvårdsbutik, snickeri, fönsterhantverk och timring. Väletablerat snickeri med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Med gedigen kunskap om material och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken och erbjuder tjänster för om- och tillbyggnationer av äldre hus samt även nybyggnationer.

I Eko-torgets butik hittar du bland annat diverse beslag, linolja och penslar.

www.parlansbygg.seReMade by Sara Forsberg


ReMade by Sara Forsberg har klimatsmarta produkter, leksaker och assesoarer i härligt färgglada retromönster. I Eko-torgets butik hittar du GodMorgon/GodNatt kanin, flergångs kaffe- och tefilter samt bivaxdukar.

remadebysara.comRomsens Örtagård


Romsens Örtagard är en örtagård inom Ockelbo kommun som säljer hälsoteer, torkad svamp, bärpulver, tomater, örter mm. Allt egenodlat eller plockat i skogen.

I Eko-torgets butik kan du bland annat hitta bärpulver, svamppulver, örtteer och Chaga te.

Romsens Örtagård, Romsen 29, Gamla skolan | FacebookSkogens Sköna Gröna


Spännande smakupplevelser & naturligt gott. Skogens Sköna Gröna produkter baseras på vad skogen och den gamla kulturträdgården har att erbjuda. Utvecklar traditionella produkter och tekniker till nya innovativa matupplevelser som passar det moderna köket på 2000-­talet. Gran Zirupens konsistens kan liknas vid lönnsirap men smaken är unik och rent norrländsk. Den passar utmärkt till ostar, kötträtter, fisk, efterrätter, som snaps med mera. Skogens Sköna Gröna produkter tillverkas i Medelpad – Sverige.

skogensskonagrona.seSvea redskap


Trädgårdsredskap för ogräsbekämpning. Alla redskap är utvecklade för olika ytor och olika typer av jord. Alla trädgårdar är unika och därmed även behovet av trädgårdsredskap. Vi har redskap för det mesta t.ex. grusgångar, rabatter, odlingar och plattfogar. Vi har även olika redskap beroende på om du har hård och/eller lerig jord eller lätt, lucker, sandig och mullig jord. Alla våra produkter är av hög kvalitet och följer vårat motto "Enkelt Effektivt och Ergonomiskt".

www.svearedskap.seSytt på Nytt


Klädvård och återbruksdesign. Återupplivar gamla tyger och ger trasiga kläder ett nytt liv. Sytt på Nytt har en syateljé i Härnösand och webbshop.

I Eko-torgets butik hittar du necessärer och tygpåsar som Sytt på Nytt tillverkat.

syttpanytt.se