Expo 2020


IMG-2027
IMG-2026
kläder o stol
rustabo

Byggnader och energi


Hunton


Framställer och säljer naturliga, förnybara och energieffektiva byggnadslösningar som är bra för både vårt inom och utomhusklimat. Träfiberisolering och vindtätskivor.

hunton.seLight Feet Living


Använder miljövänliga byggmetoder och skapar hus och strukturer som är både hälsosamma och vackra. Arbetar huvudsakligen med naturliga material som jord och trä. Tillhandahåller byggtjänster i lera, vanligt snickeri, timring - även med rundtimmer, halmbalskonstruktioner och vedeldade spisar. Utför konsultationer, renoveringsarbeten och fullskaliga projekt med alla dessa tekniker kombinerade.

lightfeetliving.comLingmans Kulturplåtslageri


Byggnadsvårdande kulturplåtslageri av den traditionella skolan. Ett hantverk med omsorg och kvalitétsmaterial som håller längre och ger rätt estetisk karraktär åt både kulturhistoriska och moderna byggen.

facebook.com/pg/lingmanskulturplatslageriOttosson färgmakeri


Linoljefärg - en färg för alla tillfällen. Traditionell linoljefärg är en ren naturprodukt. Den innehåller inga konstigheter, bara pigment och linolja. Oljan Ottossons använder i sina färger pressas från linfrön som odlas på den skånska slätten. Moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger är till stor del restprodukter från den petrokemiska industrin ofta med många tillsatser som kan framkalla bland annat hudallergier och eksem.

ottossonfarg.comPärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård


Byggnadsvårdsbutik, snickeri, fönsterhantverk och timring. Väletablerat snickeri med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Med gedigen kunskap om material och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken och erbjuder tjänster för om- och tillbyggnationer av äldre hus samt även nybyggnationer.

www.parlansbygg.seRustabo


Revolutionerande soltak. Det moderna taket – integrerad solcell i betongpanna. Rustabo arbetar med helhetslösningar inom renovering och byte av tak.

rustabo.se
CompostEra


långtidskomposterande toalett, lätt att hålla ren och minimal skötsel,snygg design, alltid luktfri, tyst, varm sittring. En beprövad och vidareutvecklad lösning för både moderna boendemiljöer och den enklare sommarstugan. Sparar  dricksvatten och ger möjlighet att ta värdefull växtnäring tillvara. 

www.compostera.seKläder och skor


Countryline Sweden


Säljer kläder för kvinnor i naturmaterialen lin och ull och designar plaggen i klassiska, bekväma modeller. Countryline vill bevara svenska hantverkstradtioner som gått i arv i generationer till exempel smock, stråveck, lagda veck och filtad ull.

Countryline Sweden har en butik i Gränna och webbshop.

www.countryline.seNäva


Näva är ett litet företag i Järna som snart har funnits i tjugo år. Här hittar du ekologiska kläder av hög kvalitet och i naturmaterialen ull, ull/siden, siden och bomull. Här finns det mesta för att klä dig från topp till tå. Kläder för alla årstider. Plagg i alla storlekar, från baby till vuxen. Kuddar, täcken, bäddmadrasser och sängkläder.

När du väljer ekologiska kläder är du med och skapar ren miljö och hållbar framtid för de som arbetar med odlingarna och produktionen av kläder, oftast i världens fattiga länder. Näva har en butik i Järna och webbshop.

ekotextil.seSytt på Nytt


Klädvård och återbruksdesign. Återupplivar gamla tyger och ger trasiga kläder ett nytt liv. Sytt på Nytt har en syateljé i Härnösand och webbshop.

syttpanytt.seTHRIVE


Skandinaviens ledande konceptbutik inom ekologiskt, miljövänligt, rättvist och veganskt mode.  

THRIVE  har en butik i Göteborg och webbshop.

www.thrivestore.seOdling och redskap


Sesam


En ideell förening för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Föreningen verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln. Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner. 

foreningensesam.seSvea Redskap


har de enkla, effektiva och ergonomiska trädgårdsredskapen för odling och ogräsbekämpning. Inga avgaser från bensindrivna bullrande motorer! Bara smart arbetssparande teknik och funktion. Bland alla smarta redskap finns exempelvis den nya Ergo- spaden! En del av sortimentet kan köpas på eko-torget. 

www.svearedskap.se/Cykel, skottkärra och mobilitet


Electro-mobile


Miljövänlig elektro-mekanik i form av tillverkning och utveckling av navmotor-applikationer, försäljning av färdiga produkter till industri, campingsektor och tunga fordon. Eldrift i båtar och eldrivna redskap så som skottkärror. Kontor och utställning i Knivsta.

www.electro-mobile.seHygien och hudvård


Ockelbo Bi


Tillverkar och utvecklar hudvårdsprodukter med naturliga ämnen, som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax samt sprider information om bin och växter.

www.ockelbobi.seKonsumindre


Naturskyddsföreningen Gävleborg


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljö och naturvårdsorganisation med över 220 000 medlemmar. Naturintresse och miljöfrågor är det som är viktigt, engagerar och förenar oss. Naturskyddsföreningen sprider kunskap, kartlägger miljöhot, presenterar lösningar samt påverkar politiker och allmänhet. Länsförbundet i Gävleborg jobbar med bland annat vatten, skog, energi och viltvård. Länsförbundet stöttar även de fjorton lokala kretsarna (föreningarna) i deras aktiva arbete för hållbarhet och svensk natur.


Naturskyddsföreningens fokus i år på Eko-torget är "Byta Låna Laga Dela". Det handlar om vad vi själva kan göra i vår vardag för att minska konsumtionen och därmed minska giftutsläpp till, och uttag av råvaror från, naturen.

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.seMöbelhantverket Tapetserarverkstad


Möbelhantverket är en tapetserarverkstad i Sandviken som låter den gamla kära fåtöljen eller loppisfyndet få ett nytt liv, med stoppning i naturmaterial och nytt fint tyg. l du veta mer om möbeltapetsering, klä om en möbel eller titta på vackra tyger? Välkommen in till mig så berättar jag mer, säger Cecilia Eriksson! Titta in på mitt showroom & tapetserarverkstad på Dalagatan 6 i centrala Sandviken.

https://www.mobelhantverket.se

 


Lokal turism


EREMIT of Sweden


I den lilla stugan mitt i skogen, där ingen kräver din uppmärksamhet, ger du dig den bästa av gåvor: Mötet med dig själv.

Ensam mitt i tystnaden lever du i njutbar självsamhet. Du tänder en brasa, lagar din mat och låter varje tanke tänkas klart.

-Hit kommer du gärna med tåg. Från Gävle C tar det endast 25 minuter till Ockelbo. Vi hämtar dig vid stationen. En kort biltur för oss dit där vägen tar slut. Vi vandrar den gamla stigen. Snart skymtar du den lilla grånade timmerstugan mitt i en hänförande mångmila utsikt. -Eremitkojan som ska vara ditt hem under något/några dygn.

www.eremitofsweden.comLindarnas gård


Kulinarisk turism med hållbarhet och mångfald i fokus. Gården är självförsörjande på egna mejeriprodukter, ägg, grönsaker och kött. På denna levande lantgård skapar vi en upplevelse för den nyfikne i form av olika mathantverkskurser och kurser i odling samt djurhållning. Det lilla B&Bt gör det möjligt att övernatta och stanna flera dagar. Anordnar även möten, mindre konferenser samt kalas och Afternoon Tea. Varmt välkomna att boka!

www.facebook.com/LindarnasgardWild Nordic


Sverige har ett stort utbud av natur och djur, en lyx att vi alla kan ta del av det. Wild Nordic är ett företag med förkärlek för natur och vilda djur, en förhoppning att visa vildmarkens höjdpunkter samt en strävan att få fler att se det fina i naturen. Aktiviteterna utförs i Gästrikland med omnejd, här finns ett rikt djur- och fågelliv samt djupa stora skogar.

www.wildnordic.se

 


Älgparken i Ockelbo


I Älgparken i Ockelbo kan du träffa skogens konung på nära håll. Parken erbjuder rekreation för hela familjen, en egen älgboutiqe och bodega, mat och logi, guidade turer för både enskilda besökare och grupper. Hela anläggningen är barnvänlig och tillgänglig för rullstol.

www.algparken.seMatproducenter


e-gården


Gårdsslakteri och gårdsbutik med försäljning av kött, charkvaror, lammskinn och gårdsägg. Allt kött kommer direkt från det egna gårdsslakteriet. Här finns även ett eget rökeri med förädling av korv och rökta produkter. I butiken finns också ett utbud av lokalproducerat från aktörer i närområdet så som honung, saft, rapsolja med mera.

www.egarden.se
Ockelbo kyckling


Ett familjeföretag som föder upp kycklingar i generösa utrymmen med rejäl golvyta att gå och sprätta på. När det blir dax för slakt, transporteras kycklingarna endast över gårdsplanen till gårdens  slakteri, därmed blir stressen minimal för djuren. Genom att kycklingarna har större ytor att röra sig på och slaktas senare än de traditionellt uppfödda, blir det  gladare och friskare kycklingar, som i sin tur ger ett mycket välsmakande kött. I gårdsbutiken säljs färska  och förädlade produkter av kyckling.

www.ockelbokyckling.se 
Böle Grönsaker – ekologiska grönsaker

 

odlar en mängd olika grönsaker, ekologiskt och på friland på familjens gård i Ockelbo.Odlingen är KRAV-godkänd och grönsakerna levereras till flera välkända restauranger och till konsumenter som beställer kassar. Ekologisk odling bygger på att  använda i första hand lokala och förnybara resurser, att inte använda syntetiskt handelsgödsel och kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel.

www.bolegronsaker.se

 

 

Glada Gården


är en liten gård utanför Ockelbo. Vi föder upp grisar och får till slakt på ett sätt som är så djurvänligt och naturligt som möjligt. Vi har djur av gamla Svenska lantraser som får vara ute året om. Du kan beställa halva grisar, slaktad och styckad på en lite lokalt slakteri. Då får du kotletter, karré, filé, skinka, bog, lägg och färs. Ta kontakt med oss för att boka! Vi säljer också vakuumpakkade delar på gården. Ring först om du vill komma förbi.

http://gladagarden.se