Expo 2021

20210622_143246
20210622_143342
20200703_131656
20210622_143102
20210622_143301
20210622_143452
35884135_583796188672881_2700396958635261952_o

I Ekotorgets expo 2021 fanns företag inom kategorierna ekobygg, ekonomi, lokal mat, lokal turism, mobilitet, odling, resurshushållning och socialt företagande. Här nedanför finns korta presentationer av företagen och länkar till dem om du vill veta mer.


Ekobygg


Alnarp Cleanwater Technology – miljöanpassad avloppsrening


Vi konstruerar bioreningsverk för enskilda avlopp som erbjuder en stabil rening på naturligt sätt.

Vi har lärt oss att maximera den rening som växter och mikroorganismer har utfört i alla tider. Utöver att ta hand om de ämnen det finns reningskrav på i dagsläget så renar bioreningsverket även läkemedelsrester.

www.alnarpcleanwater.se/

 


Av Jord


Med naturliga råvaror av högsta kvalitet som svensk linolja, ekologiska ägg, giftfria jord- och mineralpigment och vatten gör du en vacker och hållbar äggoljetempera – en målarfärg som använts i århundraden på allt från snickerier, väggar och tak till konst och dekorationsmåleri. Av jord AB erbjuder produkter för både nybörjare och gör-det-själv-proffs, allt från färgmixen Färg i påse, som du enkelt blandar till en färdig äggoljetempera, till rena pigment för färgblandning från grunden. 

avjord.seCompostEra


Långtidskomposterande toalett, lätt att hålla ren och minimal skötsel, snygg design, alltid luktfri, tyst, varm sittring. En beprövad och vidareutvecklad lösning för både moderna boendemiljöer och den enklare sommarstugan. Sparar dricksvatten och ger möjlighet att ta värdefull växtnäring tillvara. 

www.compostera.seEkobyggportalen


Ekobyggportalen - Sveriges största ekobyggnätguide för såväl privatpersoner som proffs. Allt inom grön byggnation, teknik och trädgård. Här hittar du information om material och metoder för hållbart byggande och renovering, kritiska byggfakta, bra produkter och nyheter. Genom att bygga och inreda klimatsmart, resurseffektivt och giftfritt sparar vi på miljön och får på köpet en sund inomhusmiljö. 2019 fick Ekobyggportalen pris som årets byggnadsvårdare i kategorin utvecklare. 

ekobyggportalen.seHunton


Framställer och säljer naturliga, förnybara och energieffektiva byggnadslösningar som är bra för både vårt inom och utomhusklimat. Träfiberisolering och vindtätskivor.

hunton.seLeax Bygg -  Byggare i Hälsingland.

 

Utför nybyggnation, renoveringar och solcellstak. Leax Bygg säljer och installerar det integrerade solcellstaket som visas här. Det är inbyggda solceller som ser ut som ett vanligt plåttak och ersätter traditionella takpannor eller takplåtar. Soltaket kombinerar klassisk nordisk design med modern solcellsteknik. Soltaket genererar grön energi till ditt hem i över 30 år, solcellsplåten till taket har en livslängd på över 50 år. 

www.leaxbygg.se        www.roofitsolarOttosson färgmakeri


Linoljefärg - en färg för alla tillfällen. Traditionell linoljefärg är en ren naturprodukt. Den innehåller inga konstigheter, bara pigment och linolja. Oljan Ottossons använder i sina färger pressas från linfrön som odlas på den skånska slätten. Moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger är till stor del restprodukter från den petrokemiska industrin ofta med många tillsatser som kan framkalla bland annat hudallergier och eksem.

ottossonfarg.comPärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård


Byggnadsvårdsbutik, snickeri, fönsterhantverk och timring. Väletablerat snickeri med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Med gedigen kunskap om material och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken och erbjuder tjänster för om- och tillbyggnationer av äldre hus samt även nybyggnationer.

www.parlansbygg.seTuna trailer


Tillverkar helsvetsade ramkonstruktioner, säkerställer hög hållfasthet och trygga transporter för dig och din last. Båttrailers och chassin till Tiny-house samt nyckelfärdiga Tiny-house (RottisVillan | Facebook)

Eko-torgets Tiny-house är byggt på ett chassi från Tuna trailer.

Tinyhouse | tunatrailer.seEkonomi


Positiva Pengar


Positiva Pengar kämpar för att reformera penningsystemet så att vi får en rättvisare, grönare och stabilare ekonomi. Det är den svenska grenen av International Movement for Monetary Reform (IMMR) som finns i 26 länder. Positiva pengar är en icke vinstdrivande och partipolitiskt obunden ideell förening med medlemmar och sympatisörer från hela det politiska spektrumet. Föreningen drivs främst av volontärer med varierande bakgrund och ett stort engagemang för samhällsekonomi. Föreningens tre huvudområden är forskning, utbildning och aktivism för en hållbar ekonomi.

Positiva Pengar | positivapengar.seLokal mat


e-gården


Gårdsslakteri, sommarcafé och gårdsbutik med försäljning av kött, charkvaror, lammskinn och gårdsägg. Allt kött kommer direkt från det egna gårdsslakteriet. Här finns även ett eget rökeri med förädling av korv och rökta produkter. I butiken finns också ett utbud av lokalproducerat från aktörer i närområdet så som honung, saft, rapsolja med mera.

www.egarden.seOckelbo kyckling


Ett familjeföretag som föder upp kycklingar i generösa utrymmen med rejäl golvyta att gå och sprätta på. När det blir dax för slakt, transporteras kycklingarna endast över gårdsplanen till gårdens  slakteri, därmed blir stressen minimal för djuren. Genom att kycklingarna har större ytor att röra sig på och slaktas senare än de traditionellt uppfödda, blir det  gladare och friskare kycklingar, som i sin tur ger ett mycket välsmakande kött. I gårdsbutiken säljs färska  och förädlade produkter av kyckling.

www.ockelbokyckling.se Lokal turism


Älgparken i Ockelbo


I Älgparken i Ockelbo kan du träffa skogens konung på nära håll. Parken erbjuder rekreation för hela familjen, en egen älgboutiqe och bodega, mat och logi, guidade turer för både enskilda besökare och grupper. Hela anläggningen är barnvänlig och tillgänglig för rullstol.

www.algparken.se


Mobilitet


Sustainabil


Att köra på ett fossilfritt bränsle är både enklare och billigare än du tror. Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning till dig som vill hitta en prisvärd biogas eller elbil. Vi erbjuder också en serviceverkstad för biogasbilar. Godkända enligt Transportstyrelsen.

www.sustainabil.seThovo AB


Thovo AB är ett ungt företag med ett team som har lång erfarenhet av maskinbranschen. Vi har specialiserat oss på att sälja maskiner som är innovativa och med alternativa driftegenskaper såsom el, batteri och luftdrift.

Med bland annat märken som E-Truck från Muck Truck, Elektro Dumpers eldrivna materialhanterings maskiner från Tyskland, Sherpa batteridrivna mini loaders från Holland, siktar vi på att införa en ny generation av hållbara maskiner på svenska marknaden.


På Eko-torget visas i sommar en laddningsbar batteridriven skottkärra ”elskottkärran” som gör jobbet som är för tungt utan extrakraft, men utan att behöva diesel eller bensin.

thovo.se/elskottkarran/Zipforce


Zipforce gör din vanliga cykel till en elcykel, smart, snabbt och billigt. Zipforce är en liten portabel elmotor som du monterar på framhjulet eller bakhjulet  på din vanliga cykel. När du ska cykla, knäpper du enkelt fast din Zipforce i det monterade fästet. Med extra fästen kan du dessutom flytta din Zipforce mellan olika cyklar. Zipforce är en svensk uppfinning och tillverkas i Småland.

zipforce.seOdling


Sesam


Sesam är en ideell förening för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Föreningen verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln. Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner. 

foreningensesam.seSnittblomsodlare i Sverige


Vi är en förening som arbetar för att sprida kunskap om de småskaliga snittblomsodlarna i Sverige och om miljövänligt närodlade blommor i säsong. 

Snittblomsodlare i SverigeSvea Redskap


Svea Redskap har de enkla, effektiva och ergonomiska trädgårdsredskapen för odling och ogräsbekämpning. Inga avgaser från bensindrivna bullrande motorer! Bara smart arbetssparande teknik och funktion. Bland alla smarta redskap finns exempelvis den nya Ergo- spaden! En del av sortimentet kan köpas på eko-torget. 

www.svearedskap.se/Resurshushållning


Möbelhantverket Tapetserarverkstad


Möbelhantverket är en tapetserarverkstad i Sandviken som låter den gamla kära fåtöljen eller loppisfyndet få ett nytt liv, med stoppning i naturmaterial och nytt fint tyg. Vill du veta mer om möbeltapetsering, klä om en möbel eller titta på vackra tyger? Välkommen in till mig så berättar jag mer, säger Cecilia Eriksson! Titta in på mitt showroom & tapetserarverkstad på Dalagatan 6 i centrala Sandviken.

www.mobelhantverket.se


Naturskyddsföreningen Gävleborg


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljö och naturvårdsorganisation med över 200 000 medlemmar. Naturintresse och miljöfrågor är det som är viktigt, engagerar och förenar oss. Naturskyddsföreningen sprider kunskap, kartlägger miljöhot, presenterar lösningar samt påverkar politiker och allmänhet. Länsförbundet i Gävleborg jobbar med bland annat ängar, vatten, skog, energi och viltvård. Länsförbundet stöttar även de lokala kretsarna (föreningarna) i deras aktiva arbete för hållbarhet och svensk natur.

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.seOckelbo Bi


Tillverkar och utvecklar hudvårdsprodukter med naturliga ämnen, som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax samt sprider information om bin och växter.

www.ockelbobi.seReMade by Sara Forsberg 


Välkommen till det lilla klimatsmarta skrädderiet med inriktning på återbruk. Hos oss får gamla textilier nytt liv och blir till färgglad återbruksdesign med hållbarhet i fokus. I skrädderiet tar vi hand om och lagar alla sorters textilier. Vi lagar allt ifrån trasiga jeans till ändring av brud och bal. Retrobarnvagnar får en andra chans och vi klär om din vagn på beställning samt tillverkar olika tillbehör till både nya och gamla barnvagnar. Ateljén hittar du i Falun.

På ekotorget i sommar hittar ni mina klimatsmarta produkter samt även en omklädd retrovagn med tillbehör. 

www.remadebysara.com Tidningen Åter


Åter är en tidning om självhushållning. I tidningen finns praktiska artiklar om odling och djurhållning till husbehov, ekologiskt boende och byggande, hantverk mm. Åter startade 1998 och har idag en upplaga på 7800 ex. Åter tar ingen politisk eller religiös ställning utan vill bara sprida nödvändig kunskap och inspiration för ett mer självförsörjande liv. Åter kommer ut fyra gånger per år, i mitten av februari, maj, augusti och november.

Om tidningen Åter - Alternativs butik (www.alternativ.nu/butik/info/om-ater)Socialt företagande


Fixarna


Fixarna skräddarsyr hushållsnära tjänster utifrån dina eller ditt företags behov.

Vi erbjuder just nu städning, fönsterputsning, tvätt av mattor mm. Återvinning, enklare svets arbeten, cykelservice, skomakar- och skrädderi tjänster. Trädgårdsarbeten, gräsklippning, röjsågsarbeten m.m. 
Berätta gärna vad du behöver hjälp med så ser vi om vi kan lösa det.

fixarnahambrunge.com