Expo på Eko-torget 2018

Adisgladis.se – hållbart mode


Vi är en butik med fokus på hållbart mode och praktisk utrustning för en progressiv livsstil.

Vi bryr oss om material och hur saker produceras. Vi brinner för ekologiska naturmaterial, återvunna fibrer och funktionell hi-tech. Vi brukar säga att vi är katalysatorn som kringgår det konventionella.

Vi har en butik i Stockholm och vi finns på webben. www.adisgladis.se/

 

 

Alnarp Cleanwater Technology – miljöanpassad avloppsrening

 

Vi konstruerar bioreningsverk för enskilda avlopp som erbjuder en stabil rening på naturligt sätt.

Vi har lärt oss att maximera den rening som växter och mikroorganismer har utfört i alla tider. Utöver att ta hand om de ämnen det finns reningskrav på i dagsläget så renar bioreningsverket även läkemedelsrester.

www.alnarpcleanwater.se/ 

 

 

Båtladan – elektrisk båtmotor

 

Vi säljer en elektrisk utombordsmotor av märket Torqeedo.

Enkelt uttryckt betyder det att du kan glida framåt med en elmotor, som är jämförbar med en bensinmotor på tre hästkrafter, och som är tyst som en symaskin. Motorn kan köras långt på en laddning och även laddas under gång med solceller.

Geografiskt finns vi i Kungsgården. Och på nätet på www.batladan.nu/

 

 

Böle Grönsaker – ekologiska grönsaker

 

Vi odlar en mängd olika grönsaker, ekologiskt och på friland på familjens gård i Ockelbo. Vi är KRAV-godkända och våra grönsaker levereras till flera välkända restauranger, däribland Matildas i Gävle och Esperanto i Stockholm.

Ekologisk odling bygger på att vi använder i första hand lokala och förnybara resurser, att vi inte använder syntetiskt handelsgödsel och kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel.

Gården ligger i Ockelbo och på nätet finns vi här: www.bolegronsaker.se

 

 

Emulsionen – tjänster inom förnyelsebar energi

 

Vi är ett kooperativt företag som erbjuder hållbara och miljövänliga tjänster och lösningar.

För närvarande innebär det att vi tillhandahåller tjänster inom förnyelsebar energi i både stor och liten skala; biogas, solceller och smarta elnät. Cykling är ett annat av våra specialistområden. Vi bygger bland annat skräddarsydda bambucyklar.

www.emulsionen.org

 

 

Ekoappen – ett sätt att hitta eko och reko

 

Vi har utvecklat en app som gör det lätt att hitta företag som är eko och reko.

Vad betyder det?

Med vår app kan du med bara ett par klick hitta bland annat ekobutiker, frisörer, hotell, caféer och tjänsteföretag - men även webshoppar och grossister. Appen är gratis att installera för användare och ger tips över hela landet.

www.ekoappen.se/

 

 

Karl Jansson Gårdens Havtorn – färska eller frysta havtornsbär

 

Vi säljer ekologiskt odlade färska havtornsbär vid skördetid eller frysta bär, torkat bärpulver, råsaft och förädlade produkter året runt.

Enkelt uttryckt betyder det att vi kan erbjuda bär som innehåller ovanligt höga halter av antioxidanter som vitaminerna A-, C-, E- och K och de nyttiga fettsyrorna Omega 3, 6, 7 och 9. Det är troligen det bär i världen som innehåller flest vitaminer i stora mängder.

Vår odling ligger i Ockelbo och vi finns även på internet: karljanssongarden.se

 

 

Naturkraft Gästrikland – naturupplevelser och motion

 

Vi är en ideell förening med ett samlat utbud av produkter/aktiviteter som alla har ”Naturupplevelser med din egen kraft” som tema.

Vi vill möjliggöra naturupplevelser och härlig motion för en bred allmänhet – till gagn för dig som privatperson eller företagare inom turism.

www.naturkraft-gestrikland.se

 

 

Naturskyddsföreningen Gävleborg – natur och miljö

 

Vi är en förening som knyter samman natur- och miljöintresserade medlemmar inom länet, och skapar opinion i miljöfrågor.

Det betyder en mängd olika saker. Men här på eko-torget vill vi lyfta fram ”poängen med ängen”. Det vill säga hur den biologiska mångfalden kan gynnas av ängsslåtter med lie och räfsa i stället för ett ständigt nötande med gräsklipparen. I samarbete med Heljes Smedja (heljesmedja.com) och LieMats (liemats.se).

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.se

 

 

Pärlans Bygghantverk – gammal teknik i modern tillämpning

 

Vi arbetar med snickeri och bygghantverk med specialisering mot äldre hus och tekniker. Vi säljer även traditionell linoljefärg och gamla beslag med mera.

Vii åtar oss allt från restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader till nybyggnationer och specialbeställda möbler. Samtidigt har vi öga för detaljer och kan hjälpa till att plocka fram charmen som en gång fanns i en gammal byggnad.

www.parlansbygg.se

 

 

Resole – sneakers av återvunnet material

 

Vi tillverkar tygskor, eller sneakers, av återvunnet tyg från exempelvis bussar, tåg, spårvagnar och T-banor. Så mycket som 95 procent av all textil som kasseras hade kunnat återanvändas. Vi drar vårt strå till stacken.

Vi hämtar in smutsiga, solblekta och delvis slitna tyger från våra samarbetspartner, bland annat inom kollektivtrafiken. Därefter tvättar vi tygerna innan vi skickar över dem till vår fabrik i Portugal som tillverkar skorna.

www.resole.se

 

 

Romsens Örtagård – teér, torkade örter och svamp

 

Vi tillverkar örtteer, bär och bärpulver, svamp och svampinläggningar, ekologiska tomater och chutney, marmelad av ekologiska gröna tomater, syltade kantareller, torkad karljohansvamp m.m.

Vi har en småskalig produktion och gör allting själva.

Romsens Örtagård ligger i skogsområdet Ödmården på gränsen till Hälsingland i Ockelbo.

www.romsensortagard.com

 

 

Skur - regnkläder

 

Vi gör regnkläder med gammal miljövänlig teknik men med modern design.

Vi har återuppväckt en fler hundra år gammal teknik där tyg impregneras med linolja. Plaggen är alltigenom tillverkade i naturmaterial och kan när tiden är kommen med lätthet återgå till det naturliga kretsloppet.

Vi finns på släktgården Olors i Storvik. www.facebook.com/SkurRainwear. Våra plagg kommer att finnas till försäljning på: www.skurrainwear.com

 

 

Svea Redskap – enkla trädgårdsredskap

 

Vi säljer enkla, effektiva och ergonomiska trädgårdsredskapen för odling och ogräsbekämpning.

Vi har smarta verktyg för ogräsrensning och alternativ till flera av de traditionella motordrivna trädgårdsredskap

www.svearedskap.se/

 

Yode – din egen design

 

Vi syr upp barnkläder på beställning och du som kund kan, om du vill, designa själv. Vi har även färdiga plagg och ekologiska leksaker.

Kunden väljer design för sin egen unika kombination av ekologiska tyger för plaggets olika delar. Eftersom plaggen tillverkas efter beställarnas önskemål blir det ingen överproduktion och onödigt slöseri.

www.yode.se 

 

 

Åsas Ost – lokal osttillverkning

 

Vi är ett litet mejeri som tillverkar en mängd olika ostar som exempelvis blåmögel, camembert, kittost och ost inlagd i olja. Periodvis finns också Hälsinge ostkaka, kaffeost, smaksatt färskost, yoghurt och filmjölk. Mjölken vi använder i framställningen kommer från näraliggande ekologiska mjölkproducenter.

Produkterna finns att köpa på gården i Storvik. Ring före besök! Åsa Lindgren, 070 7313906