Konst på Wij.

Sommartid växer ett av landets verkligt intressanta besöksmål för konstintresserade fram på Wij. Ett lokalt kostråd av verksamma på platsen har stöd av kommunen, regionen och Konstfrämjandet Gävleborg för att ge besökare men även fastboende ett spännande och varierat konstutbud. Programmet 2023 ser ut så här:


Levande landskap av Mats Ahlberg

En utställning om kor & bönder

Ateljén 1 maj- 18 juni ( avvikande öppettider kontakta 070 3766062 för aktuell info)


Utställningen "Levande landskap" har hämtat sina bilder ur boken med samma namn. Författaren Mats Ahlberg har själv arbetat med jordbruk och är bosatt i Strömbacka i norra Hälsingland. Boken och utställningen låter oss möta bönder runt om i Sverige som bedriver ekologisk odling och försöker hitta ett sätt att leva med jord och djur som är både långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart.

 Carina Bodström

Ateljén 24 juni- 13 augusti


Konstnären Carina Bodström är född och uppvuxen i Stockholm, men sedan 18 år bosatt och verksam i Ockelbo. Hon hämtar sin inspiration från den närmaste omgivningen. Trädgårdens blommor och fåglar, husdjuren och ibland från någon resa lite längre hemifrån.

"Jag vill att min konst ska spegla både allvaret och humorn i det dagliga livet". 

 

 
Roland Persson 

Kulturmagasinet 24 juni- 13 augusti (avvikande öppettider alla dagar kl 11-16)


Konstnär Roland Persson är uppvuxen i Gävle och utbildad bl.a. på Konsthögskolan i Umeå.

Han arbetar med utställningar mest i Europa, oftast med skulpturer i silikon samt offentliga verk. Utställningen berör torget i Ockelbo ”Hemmavid” som han genomförde år 2000.  Vaser och vatten är bärande i installationen som en ingång till hans värld av ”natur, färg, det slumpmässiga, det övergivna och en skör känsla av stabilitet”.

 

 Ofrihetens rum av Margareta Danhard

Valsverket 24 juni - 13 augusti


Konstnär Margareta Danhard, uppvuxen i Ljusdal, bosatt och verksam i Färila. . I det pågående konstprojekt Ofrihetensrum utgår hon från fyra kvinnoöden, kvinnor vilka blev anklagade för barnamord. Hon har följt i deras spår, i historiska dokument, på fysiska platser och genom ritualer, vilket resulterat i textila objekt, filmer, blogg med mera. 

 

 Yarning my way av Linea Larsson Holm 

Valsverket 24 juni- 13 augusti.


Konstnär Linnea Larsson Holm född 1967 i Värmland. Sedermera hållit sig till Gästrikland och Hälsingland.. Sedan 2018 har det pågående projektet, Yarning my way, funnits. Det handlar om cyklisk tid, distans, kärleken till skogen, och kvinnors handarbete som märke av tid och existens. Projektet tar form i foto, film, berättelser och textila objekt. 

 
Jakob Danhard

Valsverket 24 juni- 13 augusti


Keramiker Jakob Danhard är bosatt och verksam i norra Hälsingland i den lilla byn Föne, utanför Färila. Hans skulpturala keramiska verk hämtar inspiration både från det dukade bordet och från sagornas värld och han strävar efter att sudda ut gränserna där emellan. 

Emellanåt lämnar han brukstraditionen helt för det rent skulpturala och ibland görs även utflykter i andra material.

 

  

Folk i Fokus fotosalong 

Ateljén  20 augusti- 30 september

 

En jurybedömd fotoutställning på Wij Trädgårdar välkomnar fotografer med anknytning till Ockelbo. Bilderna kan vara tagna 2023 eller tidigast 2022 och visa människor i Ockelbo. Temat är folk i fokus - att människor eller en människa ska vara betydelsefull i bilden.

Inlämning av bidrag till utställningen kommer att ske under vecka 32-33. Tider och plats annonseras i Kuxabladet och på www.konstochlandskap.se   

 

 

 

 

 

 

              Du är nu på eko-torgets hemsida.  Åter till www.konstochlandskap.se